Kruiden

Hierbij vind je activiteiten die lavend’an aanbiedt. Al deze voorstellen zijn aanpasbaar aan uw wensen, voorkeuren, accomodatie, publiek,....
Uiteraard kan ik ook op vraag een kruidenonderwerp uitwerken.

NIEUW
Gezond groen
Ik vertel graag iets over gezonde voeding en vooral over het belang van groenten en kruiden. We bespreken een aantal groenten en kruiden die bij ons beschikbaar zijn en die onze gezondheid zeker ten goede komen. Je zal zien dat dit allemaal heel eenvoudig is.Deelnemers krijgen uiteraard ook vele receptjes en een aantal gezondmakertjes te proeven.

NIEUW
Kruidige soepen
Met vele gezonde kruiden en gezonde groenten maken we lekkere soepen. Al eens aardpeersoep geproefd, maar wist je ook waarom die zo gezond is? Of een dikke erwtensoep, maar wist je ook waarom ze zo lang je honger stilt. Of een lentekruidensoep met ingrediënten uit de natuur... kortom een moment om regelmatig te ruiken, proeven,...
Afhankelijk van de lokatie kan die een kijke of een doe workshop worden.

NIEUW
Kruidencadeautjes
Een leuke activiteit vlak voor de feestdagen, maar kan ook in de zomer als er volop kruiden in de aanbieding zijn. Met kruiden kan je heel leuk aan de slag om aangenaam geurende geschenkjes te maken. Je maakt een mooi setje met kruidenolie en kruidenazijn. Een geurig badzout, oh zo simpel. Waarom iemand geen massagolie schenken. We stoppen alles in een mooie eenvoudige verpakking gemaakt met natuurlijke en andere mooie materialen.

NIEUW
Kinderen en kruiden
Welke kruiden gebruik ik best voor kinderen? Mag ik al de kruiden die ik voor mijzelf gebruik ook voor kinderen gebruiken? Waar moet ik op letten....EHBO met kruiden voor kinderen... Kruiden hebben niet alleen hun specifieke smaak maar vaak nog een gezondheidsbevorderende werking. Wil je er meer over weten, dan moet je vanavond zeker langskomen. Uiteraard krijgen jullie een aantal smakelijke receptjes. Er valt iets kruidigs te proeven.

BEETJE NIEUW
Kruiden en gezondheid
Kruiden en kleine gezondheidskwaaltjes
Kruiden zijn onze oudste medicijnen. Tijdens een virtuele kruidenwandeling vertel ik jullie welke (on)kruiden je in dit seizoen kan verzamelen. Ze kunnen ons helpen om onze gezondheid te behouden of te verbeteren. Maar ook met kruiden mag je niet overdrijven. Ik vertel je er graag meer over. Je krijgt een heleboel eenvoudige receptjes die je zeker thuis kan uitproberen.
Ik maak een syllabus voor elke deelnemer, waarin ook receptjes zitten.(graag door jullie af te printen). Ik breng zoveel mogelijk kruidenmateriaal(beetje afhankelijk van de periode) en zeker veel kruidenfoto's mee.(power point) Er kan tijdens deze lezing meer gefocused worden op een bepaal thema, of op EHBO,... Is ook een beetje afhankelijk van het seizoen wat er besproken wordt.

BEETJE NIEUW
Kruidenthee
Hmm... heerlijk een lekker kopje thee, of zeg ik beter tisane? Ik vertel je wat het verschil is tussen thee en kruidenthee (tisane). Je kan deze drinken omdat je het lekker vindt, maar ook omdat het zo gezond is. Maar hoe maak je nu best deze gezonde drank. Gebruik ik warm, heet of koud water? Laat ik de kruiden kort of lang trekken? Gebruik ik verse of gedroogde kruiden. Kan ik niet te veel thee drinken? Je komt er meer over te weten tijden deze kruidentheenamiddag. Natuurlijk kunnen jullie zelf enkele kruidentheetjes proeven, een kruidenkoekje erbij. Alles voor een gezellige leerrijke cursus.

 Culinaire wandeling
Wandel je graag, ben je benieuwd naar kruiden die je op je weg tegenkomt, en wil je dan ook nog eens weten hoe ze proeven? Wel, dan zal deze uitstap je zeker interesseren. We laten je proeven van gerechten boordevol ingrediënten uit de natuur. Tijdens deze wandeling houden we verschillende culinaire haltes. Je zal verstelt staan van de lekkere hapjes die je kan maken met een heel aantal 'lente(on)kruiden'.
Wandeling van ongeveer 2u30. Aantal deelnemers max 15, maar deelnemers valt te bespreken.  Ik doe je graag een locatievoorstel in de buurt van (zeer groot) Leuven.
Van deze wandeling kan ik je ook een ingekorte versie aanbieden. Dit wordt dan een leuke aperitiefwandeling, voor je personeel, vriendenkring of bevoorbeeld ter gelegenheid van een communie.

Kruidenwandeling
Kruiden, onkruiden, ...bos, wegberm, natuurgebied,... je vindt ze overal!! Ik neem je graag mee op stap in de natuur. We gaan op zoek naar de kruiden die de natuur ons op dit moment te bieden hebben. Ik vertel je graag welke kruiden je lekker kan klaarmaken, welke kruiden je gezondheid kunnen bevorderen of voor welke kruiden je toch moet oppassen.
Laat je verrassen door de kracht van de natuur.
De afstand van een wandeling is meestal ongeveer 5 km en een wandemling duurt gemiddeld 2.5u. Uiteraard is er ook nu weeral iets lekkers te proeven.

Kruiden en huidverzorging
Na een een stukje (kruiden) theorie maken de deelnemers zelf een dagcrème, klovenzalf en tandpasta, die ze ook mee naar huis nemen.
In demo laat ik zien hoe je volgende zaken maakt; scrub en masker, lotion, massageolie.
Ik geef uitleg over het maken van een nachtcrème, handcrème en shampoo

Voor een workshop voor 14 deelnemers;
·       benodigd materiaal in keuken
7 kookplaten( waar mensen rond kunnen staan)
7 kookpotten ( waar 2 bekers au bain marie in kunnen)
7 tal diep borden
7 tal kopjes
vele lepeltjes
·       Door deelnemers mee te brengen
schort, pannenlikker, keukenhandschoenen, digitale keukenweegschaal ( liefst per 2), 3 lege propere zalfpotjes van ongeveer 30g.  Eventueel keukenthermometer (niet noodzakelijk!)

Eetbare kruiden/planten
Uitleg over vele kruiden die we het ganse jaar door kunnen vinden in de natuur en waar we lekkere gezonde receptjes mee kunnen maken. 1 lesmoment. Kan ook een wandeling aan toegevoegd worden.
Niets zo leuk als vlak na de winter de natuur in te trekken, op zoek naar eetbaar groen. In de lente is er een rijk aanbod van jonge brandnetels, paardebloemblaadjes, daslook,... In de zomer kan je elk slaatje opvrolijken met eetbare bloemen. In het najaar biedt de natuur ons een overvloed aan noten, zaden, bessen. Maar het is ook het moment om plantenwortels te verzamelen.
Eetbare planten hebben niet alleen hun specifieke smaak maar vaak nog een gezondheidsbevorderende werking. Wil je er meer over weten, dan moet je vanavond zeker langskomen. Uiteraard krijgen jullie een aantal smakelijke receptjes.

Lichaamsverzorging met kruiden
Tijdens deze workshop leren we kruiden kennen die onze innerlijke en uiterlijke schoonheid bevorderen.
Eerst krijgen jullie uitleg over de te gebruiken kruiden en producten. Nadien gaan we onszelf verwennen.
We maken onze eigen verzorgingsproducten die we onmiddellijk gaan uitproberen. We gebruiken een gelaatsscrub en een lotion. We nemen een kruidig stoombadje en met een geurige olie leren we onszelf een ontspannende gelaatsmassage geven. Nadien nemen we een voetenbadje, waarin we een kruidig badzout oplossen, gevolgd door een voetenmassage. Tot slot gebruiken we onze zelfgemaakte lichaamscrème om onze handen te verwennen. Tijdens de workshop komen we tot rust dank zij lekkere geurtjes en een warme kruiden thee. Met de receptjes en de tips die je meekrijgt, kan je thuis zelf aan de slag. Door deelnemers mee te brengen; handdoek en washandje

Kruidenlikeurtjes/drankjes
Met kruiden kan je heerlijke, verrassende drankjes maken; wat dacht je van een braambessenlikeur, met zijn zoete volle smaak. Een notenlikeur met zijn specifieke smaak, Als je graag met kerstmis een zelfgemaakte porto serveert dan moet je er in het voorjaar al aan beginnen. Limoncello, een fris italiaans likeurtje is gemakkelijk zelf te maken en kan fris geserveerd worden en toch krijg je het er lekker warm van. Als het binnenkort koud wordt moet je zeker eens de warme gloeddrank proberen. Je krijgt vele receptjes mee en je krijgt ook een aantal proevertjes.
Ik geef  eerst een beetje uitleg en dan demonstratie met uitleg, ik bied uiteraard verschillende proevertjes aan. (de meeste zijn met, maar sommigen ook zonder alcohol)

De kracht van kruiden
De kracht van kruiden in de medicijnkast
Kruiden zijn onze oudste medicijnen. Je weet waarschijnlijk wel dat er vele kruiden zijn voor vele kwaaltjes. We maken deze middag een virtuele wandeling in de natuur zodat je weet waar je welk middeltje kan vinden. Je leert hoe je bepaalde kruiden kan verwerken om ze ook in de winter bij de hand te hebben. Want dan steken die lastige winterkwaaltjes weer de kop op. Maar ook preventief kunnen kruiden nuttig zijn. Op die manier kan je je beter wapenen tegen een strenge winter.
De kracht van kruiden in de keuken
Welke kruiden maken je gerechten pittiger of beter verteerbaar? Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen? Hoe bewaar je kruiden? Deze middag krijg je kruidenadvies voor in de keuken. Maar ze kunnen ook verwerkt worden tot middeltjes tegen allerlei winterkwaaltjes. Ik verklap je graag  enkele gezonde en lekkere recepten met verse of gedroogde kruiden. Je leert ook hoe je verse kruiden kan drogen. Uiteraard krijg je de kans om vele kruiden te zien, ruiken en proeven. 

Kruiden tijdens de 4 seizoenen
Reeks van  4 kruidendagen, kan ook telkens 2 halve dagen of avonden, gegeven aan het begin van elk seizoen. Kan ook voor één seizoen( éénmalig). Afhankelijk van de locatie, ga ik graag een 2 tal keer met de deelnemers buiten op stap, op zoek naar de kruiden die de natuur ons op dat moment te bieden heeft. Vooral leuk in zomerkruiden en herfstkruiden.
Elke les wordt er ook wat te proeven aangeboden, een kruidenthee, of een hartig soepje of een bloemenaperitiefje, vaak vergezeld van een kruidig koekje of hapje. Deelnemers nemen ook elke reeks iets mee naar huis.

Winterkruiden
Kruiden kunnen je helpen om gezond de winter door te komen. Ze zijn niet alleen smakelijk in gerechten, ze hebben ook een heilzame werking. An Schellekens leidt je rond in de kruidenwereld. Ze legt je de medicinale en culinaire eigenschappen uit en geeft tips mee over het gebruik ervan. We gaan ook samen aan de slag. Je maakt een winterbadzout, en een tijmsiroop, die je nadien mee naar huis kan nemen.

Lentekruiden
Ik neem je graag mee voor een virtuele wandeling naar de wereld van de kruiden. In deze lentelessen bespreken we een heleboel kruiden om ons lichaam te zuiveren. Maar ook kruiden en etherische olies om ons 'lente energie' te geven komen aan bod. We maken ook enkele gezonde hapjes; een zuiverend lentekruidensoepje en een gezonde toast; dit kunnen jullie ter plaatse proeven. Jullie gaan naar huis met een lekkere lentesiroop en een heerlijke kruidenazijn. Jullie krijgen een heleboel tips  en receptjes zodat jullie nadien ook zelf aan de slag kunnen.

Zomerkruiden
We verdiepen we ons in de zomerse kruiden. We bespreken oa een aantal bloemenkruiden  We maken een bloemensiroop die oh zo heerlijk smaakt in een beetje witte wijn. Een heerlijk kruidenkoekje erbij en proeven maar...  We maken een zalf met een van de bloemen die de natuur ons op dat moment biedt. Je gaat naar huis met een potje zonnecrème om je huid te beschermen tegen de voorspelde mooie zomerzon. Uiteraard krijg je nog een aantal recepten mee naar huis zodat je jezelf deze zomer kan verwennen met de schatten uit de natuur.

Herfstkruiden
Herfst, het seizoen van de bessen. Wist je dat deze boordevol vitaminen zitten. Noten en kastanjes ook al zo voedzaam. Er is nu ook een overvloed aan vruchten, hoe kunnen ze onze gezondheid bevorderen. Meer hierover komt aan bod tijdens de herfstkruiden. Uiteraard krijg je weeral een heleboel receptjes en proevertjes aan geboden. En je gaat naar huis met een lekker en voedzaam gerechtje.


ABC Van kruiden
Kruiden worden benaderd vanuit hun verschillende werkingsgebieden in ons lichaam.  Kruiden goed voor luchtwegen, kruiden goed voor de huid, kruiden goed voor de spijsvertering,kruiden voor de urinewegen,kruiden voor de bloedsomloop … worden hierin besproken
Dit is een reeks van een 6 tal lessen, 3 dagen of 6 halve dagen of avonden.  Naast de vele weetjes die je krijgt over kruiden zullen we zeker enkele heerlijke en nuttige receptjes uitproberen. Met de tips en de receptjes die je krijgt kan je dan thuis verder aan de slag.
Ook tijdens deze reeks gaan we indien het seizoen en de omgeving het toelaat, ook 1 keer op zoek naar de kruiden buiten. Er wordt ook telkens een kruidenthee met iets lekkers voorzien. Of een ander kruidig proevertje.

Kruiden en onze zintuigen
De smaak van kruiden
Veel kruiden hebben een specifieke smaak. Munt is heel fris, peper is pikant, zoethout is zoet. Kruiden kunnen verwerkt worden in sla, soep,… Een kruid voor elk gerecht. Een thee van elk kruid. Elk kruid zijn geneeskrachtige werking.
Meer hierover in DE SMAAK VAN KRUIDEN

De geur van kruiden
In de Provence ruik je lavendel, in het lentebos ruik je daslook, in de kruidentuin verspreidt de kerrieplant zijn geur…. Etherische olies van kruiden zijn positief voor onze gezondheid.
Meer hierover in DE GEUR VAN KRUIDEN

De kleur van kruiden
Zilveren salie, gele goudsbloem, frisgroene munt, blauwe vlasbloem, oranje Oost-Indische kers, rode veenbes. Zoveel gezonde kleuren. Waarvoor kunnen we deze kleurenrijkdom gebruiken?
Meer hierover in DE KLEUR VAN KRUIDEN

Voelen aan kruiden
Vandaag worden er tijdens een workshop een aantal kruidige recepten gemaakt. Iedereen gaat naar huis met een kruidige olie, een zoete siroop en een verrassing.
Je zal merken dat een kruidig receptje snel gemaakt is.
Meer hierover in HET VOELEN AAN KRUIDEN

De taal van kruiden
Elk kruid heeft zijn verhaal. Het uiterlijk van een kruid vertelt ons waarvoor we het kruid kunnen gebruiken. De lente biedt ons kruiden die op dat moment nuttig zijn.
Meer hierover in DE TAAL VAN KRUIDEN

Eventueel aangevuld met kruidenwandeling.
Kruiden en zintuigen kunnen als een reeks gegeven worden. Maar misschien kies je er graag 1 thema uit...

Aromatherapie
Dit is een reeks van 1 of 2 of 3 of 4 lesmomenten.
De lessen zullen opgedeeld zijn in 2 stukken. Het eerste deel bespreken we de aromatherapie uitgebreid en in het tweede deel gaan we vooral veel ruiken en een aantal basisolies beter leren kennen. Er is ook elke avond een praktijkmoment voorzien.

Wat zeker aan bod komt tijdens het eerste deel ; de oorsprong van etherische olies, wat zijn etherische olies, hoe worden ze gemaakt, welke inhoudsstoffen hebben ze, wat zijn chemotypes, wat zijn hydrolaten, iets over de kwaliteit, hoe gebruiken we etherische olies, welke invloed hebben ze op het lichaam en ook de veiligheid wordt besproken.
De olies die we bespreken in het tweede deel zijn goede EHBO olies, waaronder, bergamot, citroen, lavendel, munt, ravintsara, rozemarijn, sandelhout, tea tree. Ook nog enkele andere olies die een heel goede specifieke werking hebben komen aan bod.
Tijdens het praktijkmoment, nemen we een geurend voetbadje, we leren een ontspannende handmassage geven en ontdekken dat een minidruppeltje olie zelfs smaakt in onze voeding.


Voor elke les heb ik graag een leslokaal, met beamer, kort bij een afwasbak. Vuurtje breng ik zelf mee
Uiteraard is elke les aanpasbaar aan de vragen en wensen van de organisator.


Wil je graag een kruidenles, workshop of wandeling op maat. Ik werk graag iets uit voor jou publiek!!

An Schellekens
Lavend’an
Jules Persoonsstraat 11
3012 Wilsele
016.447998
BTW Nr 0818536577

Lavend’an